Wie ben ik?

MARCHA-195

 

Mijn naam is Marcha Stam, 33 jaar, woonachtig in Heerhugowaard met mijn partner en twee kinderen .

Angst liep als een rode draad door mijn leven, zolang als ik me kan herinneren. Toch hield ik mijzelf staande. Mijn doorzettingsvermogen zorgde ervoor dat ik mezelf door lastige situaties heen kon slaan. Dat ik autisme zou kunnen hebben is nooit bij mij opgekomen.

Toen ik moeder werd en de wereld compleet veranderde merkte ik een teruggang in mijn functioneren. Er kwam een geheel nieuwe structuur in mijn leven waarop ik mezelf onvoldoende kon voorbereiden. Dit mondde uit in mijn eerste burn-out.

Deze kwam ik, na medicatie en internettherapie te boven. Ik ging weer verder met mijn leven, zoals ik altijd had gedaan. Intussen was ik coördinator in de kinderopvang, een verantwoordelijke functie. Na 8 jaar bleek die baan echter niet langer haalbaar. Ik kreeg een depressie, mijn angsten namen toe en wederom viel ik uit met een burn-out. Mijn vasthoudendheid heeft me lang overeind gehouden. Ik wilde niet opgeven en ging maar door, ten koste van mezelf.

Na deze 2e burn-out, waarbij ik ook suïcidaal werd omdat ik het leven niet meer kon overzien, kwam ik in aanraking met het GGZ. Deze instelling is met mij op zoek gegaan naar de kern van mijn terugkerende problemen en uitval. Na een lange zoektocht met verschillende verkeerde diagnoses kwam er uiteindelijk uit dat ik autisme had. Een diagnose die bij vrouwen vaak over het hoofd wordt gezien, omdat autisme bij een vrouw aanzienlijk andere uitingsvormen heeft dan bij mannen.

Ik heb zeven jaar intensieve therapie gevolgd en daarmee als het ware mijn eigen gebruiksaanwijzing gezocht, gevonden en herschreven. Dit stelt mij in staat om nu mijn autisme in te zetten als kracht. Door me bewust te zijn van valkuilen, in te steken op datgene waar ik goed in ben en mijn grenzen duidelijk te hebben en niet over te gaan, heb ik meer grip en vooral ook plezier in mijn leven. Ik ben ervan overtuigd dat ik het beste op mijn plek ben als ik mezelf inzet om dit ook bij anderen te kunnen bewerkstelligen.

Door mijn autisme ben ik in staat om mezelf beter te kunnen verplaatsen in de wereld van de personen die ik graag wil helpen. Waar kun je aan denken om duidelijkheid en overzicht te creëren, waarmee kan de omgeving rekening houden om het makkelijker te maken, en hoe houdt je jezelf staande in de wereld die vaak snel, niet concreet en of onoverzichtelijk is.

Met dit soort vragen wil en kan ik ondersteuning bieden. Kijken vanuit een andere bril, denken vanuit een ander perspectief en zo zorgen voor de randvoorwaarden om ook uw leven, of dat van uw naaste weer dragelijk en fijn te maken.

Bent u nieuwsgierig geworden, dan zou ik graag nader met u kennismaken om te kijken of deze andere insteek in uw situatie helpend kan zijn. Ik ga de uitdaging aan, u ook?

Met vriendelijke groet,

Marcha Stam